Predavanje z Dr. Hren Milanom

Odlično in poučno popoldne v KC AMAY 🐴
Hvala predavatelji Dr. Hren Milanu za njegov trud in dragocene izkušnje.

predavanje z dr. hren milanom

                                          STROKOVNO PREDAVANJE
NAJPOGOSTEJŠI ORTOPEDSKI PROBLEMI ŠPORTNIH KONJ V PRAKSI

Uvod

Lastniki športnih konjev od veterinarja velikokrat zahtevajo čim hitrejše rešitve za konjeve težave, saj je vsaka zamujena tekma ali trening lahko direktno povezana s konjevo športno kariero, z njegovim slovesom in posledično z njegovo ceno. Hitra postavitev diagnoze in hiter učinek zdravljenja sta izredno pomembna. Nemalokrat se veterinarji zato zatečejo k hitrejšim rešitvam, ki pa morda dolgoročno niso najbolj učinkovite. Nekateri so izpostavljeni pritiskom lastnikov, ki bi konja radi čim prej ponovno običajno obremenili.
Veterinar, ki ima primerno znanje o posameznih konjeniških športnih disciplinah, lahko razume vzrok nastanka poškodb in temu primerno določi terapijo ter rehabilitacijo konja. Lastnikom lahko svetuje, katerim preventivnim ukrepom morajo posvečati več pozornosti pri posamezni disciplini in kakšen je pomen poškodbe za konja ter njegovo športno kariero in koliko časa bo trajala rehabilitacija. Ortopedske težave konjev so med najpogostejšimi pri vseh športnih disciplinah. Zaradi tega je dobro poznavanje teh zelo pomembno.
Znak za ortopedske težave pa ni nujno vedno šepanje. Kažejo se lahko tudi v manjši zmogljivosti konja, v nenavadnem vedenju pri treningu ali na tekmah in pri umikanju konja ob zajahovanju ali vpreganju. Stranke lahko opisujejo, da je konj postal neubogljiv, je brez koncentracije, je postal neroden ali manj sodeluje. Lastniki športnih konjev običajno zelo hitro opazijo spremembe pri konju, ki kakorkoli vplivajo na konjevo uspešnost, in od veterinarja pričakujejo, da bo znal pojasniti njihov vzrok.

Avtor: Milan Hren, dr. vet. med, specialist medicine konj, FEI veterinar

Predavanje z Dr. Hren Milanom

Tematika;
–  DRESURA
– PRESKAKOVANJE OVIR
– KASAŠTVO
– EVENTING
– ENDURANCE
– WESTERN
Pomen poznavanja veterinarja posameznih konjeniških športnih disciplin

TERAPIJA ORTOPEDSKIH PATOLOGIJ
-Lokalna aplikacija zdravil v sklep
-ESWT
-Kirurško zdravljenje
-Rehabilitacija
– je najpomembnejši del terapije

 

 

 

 

 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s